Спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла – след дъжд

...
Спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла – след дъжд
Коментари Харесай

Бивш министър: В МОСВ няма експерти

Спецакцията поради водната рецесия в Перник е закъсняла – след дъжд качулка. Това сподели някогашният вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството Костадин.
По думите му главният проблем е, че в Министерството на околната среда и водите няма специалисти по водите.
" Специалистите по води се намират института по водите на Българска академия на науките, Университета по архитектура, строителство и геодезия, само че в районното министерство и Министерство на околната среда и водите такива специалисти няма ", разяснява Паскалев в изявление за bTV.
Според него отговорността за ръководството на водите е в ръцете на министър Нено Димов . Той уточни, че Басейнова дирекция и ВиК-Перник са разполагали с информация за размера на бент. „ Студена “. Ежедневно тези данни би трябвало да получава и отрасловия министър.
" Имаме една система на калинки, които взимат управнически решения – ето го резултата. Единственото допустимо решение за водоснабдяването в Перник е да завали дъжд. Мисля, че те са били предизвестени за обстановката, само че не са взели ограничения ", съобщи някогашният министър.
Паскалев сподели още, че има безнаказаност в системата на ръководство на водите.
Той е на мнение, че всички ВиК сдружения би трябвало да станат 100% общински. Той обърна внимание на парадокса, че от време на време ВиК сдружения имат интерес от загубата на питейна вода, с цел да могат да подвигат цените.
" Трябва да се направи едно ВиК-дружество, в което да влязат всички тези значими язовири и имат инфраструктурата. Всички градове би трябвало да получават вода на една осреднена цена “, разяснява специалистът.
Бившият министър разяснява, че построяването на водните цикли в страната. Той съобщи, че когато е бил кмет на Благоевград градът е отделил над 13 млн. лева за правенето на подобен, а резултатът е бил – 35% по-малко водоползване. Но съгласно него ВиК сдруженията не са заинтригувани от такива планове. 
Междувременно стана ясно, че ДАНС и прокуратурата ревизират ВиК Пловдив. Повече детайлности може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР